Project wonen in de Haarlemmermeer (maart 2010)

Drie weken lang werken wij over het thema wonen en groepen 5 en 6 hebben het over wonen in de Haarlemmermeer. In deze weken leren we over het ontstaan van het meer en de drooglegging ervan. Klavertje vier doet dit thema ook en als het kan doen we dingen samen.

De opening

We begonnen met een opening, samen met groepen van Klavertje vier. Wij voerde een kort toneelstukje op over het Haarlemmermeer (ook wel waterwolf genoemd) en hoe men er toe kwam om dit meer droog te leggen. De andere groepen lieten ons zien hoe de drooglegging ging, een stukje van Dik Trom die leefde in de Haarlemmermeer en het nu, en de toekomst kwamen aan bod. Het was een erg leuke start.

Eenmaal in de klas gingen we met verschillende opdrachten aan de slag. De meeste kinderen vonden vooral het polderhuisje maken erg leuk, maar makkelijk was het niet.

groep 5b wonen 1.jpggroep 5b wonen2.jpggroep 5b wonen 3.jpg

 Het Historisch museum Haarlemmermeer

We gingen naar het museum waar we veel te zien en te horen kregen over de geschiedenis van het Haarlemmermeer. Eerst een inleiding, daarna een film, vervolgens een rondleiding en toen aan de slag met een speurtocht. Dik Trom was het onderwerp van de speurtocht. We keken ons ogen uit, vooral het gemak en de kleine bedstee zorgden voor veel gelach. Het was een geslaagd uitje. Onze dank dan ook voor de ouders die konden rijden!

groep 5b wonen 4.jpg

De polderjongens met een echt polderhuisje.

groep 5b wonen 5.jpggroep 5b wonen 6.jpggroep 5b wonen 7.jpg

 

De kluts kwijt (maart 2010)

Wij kregen een kist met allemaal dieren erin die de kluts kwijt waren. Gelukkig waren de kinderen bereid om de dieren te helpen. De vos, bosuil, adder, duif, eend, bever, krab en haas kregen steeds meer informatie over zichzelf te horen. En zo kwam het allemaal goed met de dieren. De groepjes maakten een mindmap over hun dier en hielden een korte presentatie voor de rest van de klas. Het was een geslaagd project.

 groep 5b kluts.jpg

Gemeenteverkiezingen in de klas (4 maart 2010)

Nu de verkiezingen volop aan de gang zijn, wilde wij natuurlijk weten hoe dat precies in zijn werk gaat. En dus maakten de kinderen partijen voor onze gemeente. Iedere partij gaf aan wat zij wilden verbeteren als zij in de gemeenteraad zouden komen. Uit de 4 partijen konden de kinderen toen kiezen. En de partij 'Kindergemeenteraad' heeft gewonnen met 11 stemmen. Een hele goede prestatie.

 groep 5b gemeente.jpg

Juffendag en openpodium (februari 2010)

Deze dag werd heel feestelijk, want naast dat de juffen (en meester Martijn) hun verjaardag vierden was er ook het open podium.

's Ochtends na gezellig spelletje in de kring gingen alle kinderen zich verspreiden over de groepen 4 t/m 8. In elke groep was iets leuks te doen. Van spelletjes doen, spandoek maken, armbandjes maken, bouwpakketten knutselen, spandoeken verven tot bruggenbouwen en foto van de juf oppimpen. Geweldige resultaten. Het was ontzettend leuk om te merken dat er zo'n leuke sfeer ontstond in alle groepen met de kinderen van 4 t/m 8 door elkaar. Voor de kinderen was het zeker voor herhaling vatbaar. Dus wie weet...

Bruggenbouwen was in onze groep te doen. Bouwen met winegums en satéprikkers. Zo stevig dat de brug een autootje kon houden. En dat lukte erg goed, zie de foto's...

groep 5b juffendag1.jpggroep 5b juffendag2.jpggroep 5b juffendag 3.jpggroep 5b juffendag4.jpg

 

Bij het open podium was het thema winter, dus vol verwachting en met onze sjalen om zaten wij te kijken naar allerlei leuke en goede optredens. Van onze groep waren er twee groepjes uitgekozen die mee mochten doen. Tessa, Honey Joy, Anouk en Julia beten de spits af met een liedje waarbij ze dansten en zelf zongen.

  groep 5b juffendag5.jpg

Nasya, Isa en Joëlle lieten later zien dat ook zij een mooi lied ten gehoren konden brengen.

groep 5b juffendag6.jpg

Alle meiden, goed gedaan!!!

 Alle juffen kregen een envelop met geld. Juf Bianca heeft voor de klas een piratenspel gekocht. De kinderen zijn er ook blij mee,

Haïti (januari 2010)

Veel mensen waren geschokt over de ramp die op Haïti plaatsvond. Groep 5b wilde ook graag hun steentje bijdragen. Veel kinderen zetten zich in om geld op te halen. Zo gingen er kinderen flessen ophalen, klusjes doen, bioskoop regelen, noem maar op. En dat resulteerde in een bedrag van maarliefst 

 € 86,50! Geweldig, groep 5b is er terecht heel trots op!

Winter (januari 2010)

Juf Seline had een lessenserie gemaakt over de elfstedentocht. En met dit koude weer kwam het erg van pas. Buiten werden er proefjes gedaan met ijsblokjes en de must die we erbij kregen kwam ons wel heel goed van pas!

groep5bwinter1.jpggroep5bwinter.jpg 

Kerstviering (december 2009)

We hadden een hele sfeervolle kerstviering, die vooral begon met een lekker diner. Heel veel kinderen hadden iets lekkers meegenomen. Ouders hadden erg hun best gedaan en we genoten er allemaal heel erg van.

Vervolgens werd er een verhaal verteld en aan het einde gingen we met onze kleine lampionnetjes op het binnenplein zingen. De kleine sneeuwvlokjes maakte het bijna sprookjesachtig mooi.

groep 5b kerst2.jpg 

Sinterklaasmusical "Sinterklaas en de verdwenen computerpiet" (december 2009)

De kinderen van groep 5b hebben afgelopen dinsdag een fantastische musical laten zien aan de kinderen van groep 1/2.
De laatste weken hebben de kinderen hard geoefend voor deze musical. We hebben eerst naar het verhaal geluisterd en daarna zijn de rollen verdeeld. De kinderen hebben het decor en de kleding zelf gemaakt. De liedjes, tekst en danspasjes zijn ingestudeerd.

"Toen de computerpiet in zijn kamer hard aan het werk was gebeurde er iets vreselijks. Alle kindernamen verdwenen. De computer had een virus!
Sinterklaas en de Hoofdpiet hebben alles geprobeerd om de namen van de kinderen te redden. Alle pieten hebben gezocht, de Verdelgingspiet zocht naar een oplossing en de piet van Hamelen speelde op zijn fluit. Helaas konden ze de namen niet redden. Er was maar één oplossing: een virusscanner!"

  
De virussen                                                   De twee slome pieten                                  Welke piet vertelt het Sinterklaas?

  
De dansgroep                                                Computerpiet in de ziekenboeg                      Hoera! Alles is goedgekomen!
 
Kasteeltoren als lampion (november 2009)

De afgelopen weken hebben we van alles geleerd over kastelen. Alle kinderen gingen opzoek naar antwoorden voor de vragen die wij over kastelen hadden. En daarom maakte we dit jaar een kasteeltoren als lampion. Wij waren er erg tevreden over, ze zijn heel mooi geworden. En al zingend kregen we een mandarijntje van de ouderraad.

groep 5b 28.jpggroep 5b 30.jpggroep 5b 31.jpggroep 5b 32.jpggroep 5b 34.jpggroep 5b 33.jpg

Ontbijten bij Verhage (november 2009)

Wij kregen een ontbijtje aangeboden bij Verhage. Doel was om kinderen er bewust van te laten zijn dat ontbijten heel gezond is en niet over geslagen mag worden. De kinderen genoten van het ontbijt, er was een film. Na een quiz kregen ze ook nog een lekkere muffin toe. Kortom heel geslaagd!

 groep 5b 25.jpggroep 5b 26.jpggroep 5b 27.jpg

 

Open podium (november 2009)

Dit keer was het open podium in het thema vrede, de wereld rond. Een grote groep van onze klas deed een lied en dansje. groep 5b 24.jpg Met de hele klas hebben we een rap gemaakt. Die zongen we, begeleid door beatboxers en geweldig breakdancers.

groep 5b 23.jpg 

 

Kinderboekenweek 2009 (oktober 2009)

De kinderboekenweek is gestart met een vrolijke viering in de schoolzaal. Elke groep kreeg een groot snoepje en als je het open deed zat daar een boek in. Wij kregen het geweldige boek 'Spaghetti van Menetti' 

 groep 5b 13.jpg

Tijdens de kinderboekenweek kwam ook schrijfster Selma van Noort langs. Zij las echt geweldig voor en vertelde hele leuke dingen.

N.a.v. het boek van Selma Noort maakte we deze tekeningen met allerlei verschillende technieken.

groep 5b 14.jpg

Ook kozen we ons favoriete boek, maakte we een spaghetti tekening. We schreven een stukje tekst over Menetti en we maakten ook nog een lekkere smoothie van het fruit dat we meegenomen hadden. Het was ook heel leuk om spaghettihuisjes te maken.

groep 5b 15.jpggroep 5b 16.jpggroep 5b 17.jpggroep 5b 18.jpg

Met de kijkavond was het erg gezellig. Naast het bezichten van onze werkjes, was er ook lekkers te koop en dat werd goed verkocht.

groep 5b 20.jpggroep 5b 21.jpggroep 5b 22.jpg

 

Kijkje in de klas (september 2009)

We zijn nu alweer een tijdje aan het werk met elkaar en daarover willen we graag het een en ander vertellen. Op de foto's kun je zien hoe gezellig het is bij ons in de klas.

 

 groep5b2.jpg

Hier zijn we rustig en lekker aan het rekenen. We kunnen goed stil werken vindt de juf, dat is voor iedereen heel prettig.

groep5b 5.jpggroep5b 3.jpggroep5b 4.jpg

Naast hard werken spelen we ook heerlijk buiten.

groep5b 6.jpg

Elke vrijdag kijken we samen met groep 5b naar Nieuws uit de natuur en ook doen we samen aan drama en dans. Erg leuk om eens met de andere kinderen van groep 5 samen te werken.

groep 5b 7.jpggroep 5b 8.jpg

Naast het harde werken is er ook tijd voor creativiteit.

Vreedzame school en de vredesweek

Vanaf dit jaar werken we met de methode vreedzame school. Het zijn hele leuke opdrachten die ons leren om beter met elkaar om te gaan. Laatst hadden we een les over opstekers en afbrekers. En het blijkt dat we toch nog vaak een afbreker tegen elkaar zeggen. Daarom oefenen we nu in het maken van opstekers naar elkaar. Tijdens de week van de vrede hadden we een prachtig blad gemaakt waarop we onze opstekers schreven en we hebben ook elk een eigen duif gemaakt met daarop een opsteker voor onszelf en die hangen nu te pronken in de klas.

groep5b9.jpggroep5b10.jpg

Nieuwsbegrip

Om technisch lezen, begrijpend lezen te verbeteren en woordenschat te vergroten zijn we begonnen met nieuwsbegrip. Elke week krijgen we een moeilijke tekst die we 5 keer per week hard op en samen lezen, vragen erbij maken en de moeilijke woorden oefenen. Twee keer in de week helpen moeders ons om extra goed te lezen.

De teksten gaan over onderwerpen die in het nieuws zijn. Zo hebben we 400 jaar New York gehad, Prinsjesdag, Dag van de Vrede en de rage van gogo's.

groep5b 11.jpggroep5b 12.jpg

Juf merkt dat we erg vooruit gaan, Aan het eind nemen we de teksten mee naar huis, zodat we ook thuis kunnen laten horen hoe goed we geoefend hebben.

Er komen nog heel veel leuke dingen aan die we graag op de website zetten. Zoals kinderboekenweek, voorstelling, Lampionnen, Sinterklaas, Kerst.....

Kortom, graag weer snel tot ziens op deze website!

Namens groep 5b,

 juf Bianca