Zuid-Afrika
Ik wil naar groep:


dinsdag 09-03-2010

 Een reis om niet snel te vergeten........

Inmiddels zijn we al ruim een week terug uit Zuid-Afrika. Een reis die veel indrukken heeft achter gelaten. We pakken het ritme en de gang van zaken hier weer op en gaan verder met het onderhouden van de contacten die zijn gelegd. Tijdens de reis zelf merkten we dat het lastig was om onze ervaringen goed op papier te krijgen en ze naar een ieder over te brengen. Nu met afstand van de reis en letterlijk van het prachtige land kunnen de ervaringen beter weergegeven worden.

Wat zijn de mensen in Zuid-Afrika gastvrij. Tijdens het bezoek aan de Laër Skool zijn we heel hartelijk ontvangen. Overal in de klassen mochten we een kijkje nemen en of we nou met z'n tweeën of soms even met z'n vijven kwamen kijken; het kon allemaal! Rond half 10 als de kinderen hun kos (de maaltijd; en voor de meeste kinderen hun eerste en zelfs enige maaltijd van de dag) aten en pauze hadden, kregen wij allemaal lekkers toegestopt. Voor de pauze namen de onderwijzers echt de tijd. Normaal een kwartier en nu duurde een pauze rond de 35 minuten; er werd dus alle tijd genomen. Dat de les erna maar 10 minuten duurde dat maakte niet uit. Hetzelfde gold voor de lessen die wij aan de klassen aanboden, het kon en mocht allemaal. Fijn dat dit mogelijk was. Op deze school werken ze met lesperiodes. Na elke les wordt er gebeld; vanaf graad 4 geven de onderwijzers vaste vakken aan graad 4 t/m 7. Je hebt dus een paar specialiteiten als onderwijzer naast dat je groepsleerkracht bent van een vaste klas. Doordat wij gekoppeld aan een leerkracht waren, hebben we veel klassen kunnen zien en ook de verschillen hier tussen. Groepsgrootte is toch wel een heel opvallend onderdeel hiervan. Aantallen varieërend van 36 tot 56 kinderen. Differentatie zoals wij dat kennen, passen ze niet toe. Dit is voor zowel de goed lerende als de moeilijk lerende leerling heel vervelend. Deze kinderen krijgen geen aangepast programma en moeten zichzelf zien te redden. Dit leidt tot verveling en het gevolg hiervan is wel te raden en niet ondenkbaar......... Naast de vele aantallen en daarmee om te gaan, vinden de leerkrachten het ook moeilijk om een ander onderwijs te geven dan klassikaal en frontaal. Hierin hebben wij voorbeeldlessen kunnen geven hoe je dit anders zou kunnen doen. Dit vonden de onderwijzers daar erg leerzaam en ze hadden het voornemen om dit ook te gaan toe te passen. Voor ons waren die lessen ook erg leerzaam om te geven. In het langzaam Nederlands met hier en daar al een woordje Afrikaans lukte het ons aardig.  Het niveau van de leerlingen kwam pas echt goed naar voren toen we de leerlingen hielpen met voor de eerste keer werken op de computer. Getalbegrip is nog niet goed ontwikkeld bij de meeste leerlingen zodat ze de sommetjes op de computer (rekenaar) erg moeilijk vonden om uit te rekenen. Naast het uitleggen hoe de computer werkt, gingen we dus ook remediëren met het rekenen. Een bak met dopjes en ijslollystokjes werd ergens vandaan gehaald en zo konden we ze met materiaal helpen. Leerzaam voor ons dat je geen duur materiaal nodig hebt om sommen uit te leggen! Helaas waren het maar drie (fantastische) dagen dat we echt in de school rondgekeken en geholpen hebben. Hulp en ondersteuning kunnen ze zeker gebruiken. Deze reis is dan wel geëindigd, maar de basis voor het contact is gelegd en wordt hopelijk verder uitgebouwd! U hoort dus zeker nog van ons.

Deze studiereis was bijzonder en de mensen en vooral de kinderen zitten in ons hart!

 Een collage met foto's genomen tijdens het 1e weekend in Kaapstad.......

 z-a.jpg

Een collage van de dagen op de Laër Skool

plaatje.jpg 


Afsluitende BRAAI........

Het gaat hier nog steeds goed! We doen en zien zoveel dat we helemaal geen tijd hebben om alles aan jullie over te brengen. Dus een kort maar krachtig bericht:

Het gaat goed, het is mooi weer en straks een afsluitende BRAAI met alle mensen hier. We worden hier vreselijk verwend....Komen dus goed gezond terug!

Baie groeten,

Nanda, Joost en Marloes 


Onder de indruk...........

Wat een indrukken doen  we hier op in Z-A! Niet zomaar even te beschrijven, maar toch een kleine impressie. Allereerst duurt het plaatsen van foto's heel lang, dus dat gaat helaas niet lukken, maar die komen er later wel op te staan. Maandag zijn we vanuit Kaapstad naar Nieuwoudtville gereden. Een prachtig en variërend landschap trok aan ons voorbij.....Na een koffiestop halverwege kwamen we om 14 uur aan bij ons guesthouse. Geweldig!! We voelen ons allemaal prinsesjes en prinsen zo mooi zijn de kamers. Gastvrijheid is super hier, maar dat hebben we tot nu toe overal zo ervaren. Na een lunch zijn we met een paar spullen gaan kopen in een stad verderop (80km) Vredendal. Hier hebben we voor de hogere en lagere school geweldige spullen kunnen kopen. O.a. een laserprinter met navulling en een doos papier voor de lagere school en voor de hogere school allemaal spulletjes als potloden, plakband, nietjes etc. Helemaal leuk en dit bieden we op de laatste avond aan dus ons ben benieuwd! We leren al een aardig woordje Afrikaans, dat valt nog niet mee en het vraagt een hoop luistervaardigheid en energie, maar de taal is prachtig! En soms zo helder en simpel......

's Avonds hebben we kennisgemaakt met de leraren van de scholen. Erg spannend voor ons allemaal. Maar nadat het ijs was gebroken konden we al wat ervaringen uitwisselen. Interessant om van elkaar te horen.

Toen brak de dag van vandaag aan, waar het allemaal om draait! Kennismaken met het onderwijs hier. Om 7.15 waren we op school en rond 7.30 gingen we naar de klassen. De kinderen waren supernieuwsgierig en erg onder de indruk. De onderwijzers gaven aan dat ze nooit zooo stil zijn. We hebben allemaal met iemand anders meegelopen. Deze ervaringen zijn zeer indrukwekkend. Voordat we deze goed over kunnen brengen moeten ze eerst even een plekje krijgen. Maar er zijn mooie contacten al ontstaan. Na de lesdag zijn we door de collega's van hier rondgeleid door Nieuwoudtville. Bijzonder om zo een totaalbeeld te krijgen. Zo hebben we o.a. gezien hoe ze rooibosthee maken.

Voor nu groeten uit Nieuwoudtville met een donderstorm op de achtergrond, maar de temperatuur is nog steeds zeer aangenaam.


 Zoals het echte onderwijzers.............

Na een overweldigend ontbijt met bacon en eggs gingen we op pad! We werden door Songs met dochter QKia  (de Q staat voor de klik achter je tanden uit het XHosa) en Jerry meegenomen op een townshiptour. De tour begon in Langa, de oudste township uit de omgeving.Langa staat voor zon, genoemd naar Langalibalele een belangrijke persoonlijkheid in 1873. Daar aangekomen kregen we de kans om een kerkdienst van de Baptistische gemeente bij te wonen. Dit was bijzonder en apart om mee te maken. De dienst was erg swingend, de mensen heel gastvrij.

Een ander hoogtepunt van het bezoek aan Langa was het bier drinken. De plaatselijke biervrouw had voor ons een kan (emmer) bier gemaakt. Dit bier heeft volgens de locals  medicinale werking. De smaak van gist vonden wij toch wat overheersen.

Tijdens dit ritueel kwamen er kleine kinderen te voorschijn die erg nieuwsgierig bij ons kwamen kijken. Tot ons groot genoegen. Er werd gezongen en gedanst. Beeld je in: twee emmertjes water halen,  met een leuk stel kleine kinderen en een groep heel enthousiaste onderwijzers.

De laatste township die we bezochten was er één van 1,2 miljoen inwoners. De verschillende collega’s hadden na afloop een bijzondere indruk opgedaan.

 

Na een verzorgde onderwijslunch, zeer luxe op een mooi plein in Waterfront, mochten we de middag vrij besteden. Een aantal koos ervoor om te gaan shoppen en te genieten van de zon (30+ graden)op een terras. Er was ook de mogelijkheid om naar het aquamuseum te gaan of met de hop-on-en off bus een tour door Kaapstad te maken. Na deze heerlijke middag gingen we rond 16.00 uur terug naar het hotel. In het hotel kregen we een voorlichting over het onderwijs en de geschiedenis daarvan in Zuid-Afrika.

Twee sprekers kregen de kans om ons in te lichten. Zo hebben we gehoord over hoe het onderwijs voor de apartheid in elkaar stak en erna. Niet te vergeten dat dit pas 15 jaar geleden is en dat ze nog wel een lange weg te gaan hebben, maar al content zijn met de veranderingen die in gang gezet zijn. We kwamen er achter dat er veel overeenkomsten tussen onze onderwijssystemen zijn. Sterke behoefte om aan de basisvaardigheden van kinderen te werken en de zorgen om het verdwijnen van vakmensen. De voorlichting werd bijna helemaal in het Afrikaans gegeven dus dat was opletten geblazen! Zoals het echte onderwijzers betaamt, was twee uur voorlichting niet voldoende, maar werd er tijdens een heerlijk diner nog flink nagepraat.

Een mooie dag ligt weer achter ons! Morgen splitsen we ons op in twee groepen, benieuwd wat ons te wachten staat.


 

Studiereis Zuid-Afrika/ 19 februari

Verzamelen op Schiphol en vliegen naar Londen Heathrow ging allemaal voorspoedig. Daar brak het wachten aan. Maar zo tegen half tien ’s avonds gingen we de lucht in met een airbus 340 – 200; een prima toestel met heel vriendelijke bediening. We hebben het nacht zien worden en al soezend vlogen we naar Zuid-Afrika.

20 februari

Rond zeven uur ’s ochtends kwam de zon op. Een leuk gezicht, ondanks de stijve ledematen.  Rond half tien ’s ochtends landden we op het vliegveld van Kaapstad. Tja, als je uit een land komt met winterse buien en een temperatuur van 0 graden of lager, dan valt de 32 graden in de schaduw om half tien wel op je.

We hebben een mooie tour door Kaapstad gemaakt en mochten lunchen aan de voet van de Tafelberg. Prachtig! Vanaf die plek was ook het pasgebouwde green point stadion te zien dat de Zuid-Afrikanen in opdrachten van de internationale voetbalbond FIFA hebben gebouwd.  Het blijft een beetje vreemd: de opdracht en de eisen voor de stadions komen bij de FIFA vandaan, het geld moet worden opgebracht door Zuid-Afrika. En dat is best een beetje vreemd als je tien minuten voordat je het stadion bereikt, langs allerlei town ships (sloppenwijken) rijdt waar veel armoede is.

Nu even opfrissen in het hotel Saasveld lodge (www.saasveldlodge.co.za) om vanavond naar de andere kant van de baai bij kaapstad te gaan voor het diner.


Andere pagina's van deze maker:

maandag 15-02-2010: