In deze maand gebeuren er nog genoeg dingen waar zeker foto's van gemaakt worden die op de site verschijnen!

- Biebbezoek donderdag 07-04 n.a.v. de Rode draad

- Verkeersexamen schriftelijk, fietscontrole (14-04) en praktijkexamen (28-04)

- paasviering (21-04)

 

April doet wat hij wil....2011

3 maanden verder, natuurlijk tijd voor een update van onze klassensite!

Onderwerpen die aan bod komen

- 1 April

- Circuit/techniekhoek

- Verkeer

- Gevoelsdagboek

- Voorlezen in de middenbouwbouw groepen

- Open podium

1 April 

Deze maand begon goed met 1 april op vrijdag. Juf Xiomara was de klas, het was natuurlijke de dag om legitiem de juf in de maling te nemen en dat is dan ook dubbel en dwars gebeurd. Maar 3 kinderen hadden ook een fantastische grap in petto en daar deed de juf ook aan mee. Er was een prijsvraag uitgeschreven door de lokale sportschool. De leerling die het meest op kon drukken kon een Ipod winnen en de tweede en derde prijs was een VVV bon met een leuk bedrag.

Bijna de hele klas deed heel sportief mee en de drie grappenmakers hebben alles gefilmd, als bewijs voor de sportschool. Zo werd het een sportief middagje...wat een krachtpatsers.

Bij de prijsuitreiking werd bekend dat het een 1 april grap was..de klas was in eerste instantie een beetje beduusd maar uiteindelijk konden ze er toch wel om lachen. De juf vond het een geweldige grap en heeft zo de klas ook even terug gepakt met al die grappen, hahahaha!

Circuit/techniekhoek

Sinds een paar maanden werken we in circuit vorm in de klas. De klas wordt opgedeeld in groepjes en we werken volgens een schema. Hierin zitten taal-opdrachten, drama en dans, tekenen, schilderen, knutselen, bouwen, computeropdrachten, wereldorientatie en verkeer in verwerkt. Juf Bianca heeft hierin een nieuw vak, de techniek hoek,  geintroduceerd.

De startkaart hieronder legt uit hoe ze te werk gaan.

Startkaart

Best onderzoeksteam,

 

Jullie gaan zo meteen aan de slag in de ontdekhoek.

Om iets te ontdekken gaan jullie een onderzoek doen. Net als bij een echt onderzoek is het belangrijk dat de taken goed verdeeld zijn. Daarom gaan jullie nu eerst afspraken maken.

 

Er zijn taken te verdelen. Wees niet bang, als je nu niet de taak krijgt die je wil, de volgende keer wordt er gewisseld. Probeer zo te kiezen dat iedereen tevreden is, en bedenk elke taak is belangrijk!

 

Taak 1: De professor, leider van het onderzoek

De professor leest voor, en zegt precies  wat er moet gebeuren. Hij / zij zorgt  ervoor dat de sfeer in de groep gezellig is. Ook houdt de professor de tijd in de gaten, zodat alles wel op tijd klaar is. De professor verdeelt de taken bij het opruimen.

 

Taak 2: De assistent

De assistent noteert alles wat nodig is. Hij/ zij schrijft jullie ontdekkingen op het formulier . De assistent schrijft natuurlijk heel netjes ! J De assistent levert het formulier aan het eind ook in bij de juf.

 

Taak 3: De uitvoerders (2 personen)

De uitvoerders gaan het onderzoek uitvoeren, zij luisteren goed naar de professor die precies vertelt welke stappen ze moeten doen.

 

Iedereen van jullie onderzoeksteam kijkt mee en denkt mee. Samen bespreken is heel belangrijk.

Mocht een onderzoek niet goed lukken, dan is dat helemaal niet erg. Samen gaan jullie dan uitzoeken waarom het niet gelukt is. Daar leren professoren en hun team ook heel veel van. Het doel is er van leren,  en wat je leert….. ja dat bepaalt jullie onderzoek…..

 

Veel succes!

 

Professor Explore

(foto's volgen..)

De juffen en de kinderen zijn erg tevreden over deze werkvorm. We doen het elke dag behalve op woensdag. Hieronder een aantal foto's van de bouwopdrachten met kapla! (er volgen meer foto's van het gemaakte werk van de kinderen)

bouw 1.jpgbouw 2.jpg

Ze moeten een gebouw maken met een poort waar het beroemde "Green kwek" eendje doorheen kan!

bouw3.jpgbouw4.jpg

 

Verkeer

We oefenen erg veel met verkeer. Alle examens van voorgaande jaren, de verkeersregels vaak herhalen en de betekenissen van borden. In het circuit hebben we ook via de computer en de site van Veilig Verkeer Nederland examens geoefend. Groep 7 is het jaar om je verkeersdiploma te halen, in de praktijk en schriftelijk. Dus oefenen, oefenen en oefenen...daar zijn we op school druk mee bezig, we vertrouwen erop dat het thuis ook gebeurd. (Foto's volgen nog van de fietscontrole en het praktijkexamen)

 

Gevoelsdagboek

Vanuit de methode 'vreedzame school' werken we nu met een  gevoelsdagboek. Kinderen schrijven een gebeurtenis uit hun leven op waar ze een bepaald gevoel bij hadden en dat lezen ze voor in de klas. Tot nu toe zijn het prachtige verhalen en omdat ze zo persoonlijk zijn en het gevoel zo goed beschreven wordt zijn we zeer geboeid als het voorgelezen wordt. Alle verhalen worden bewaard in het gevoelsdagboek.

 

Voorlezen in de middenbouw.

De kinderen uit onze klas lezen 1 keer in de weken voor in de onderbouw- en middenbouwgroepen. In duo's gaan ze naar de betreffende klas en lezen voor uit een prentenboek. Na 2 keer voorlezen krijgen ze een andere klas en een ander maatje om mee te lezen. We krijgen erg leuke reacties van de leerkrachten en de kinderen die voorgelezen worden. Dit maakt ons erg enthousiast en vertrouwen erop dit te doen tot het eind van het schooljaar! (foto's volgen nog)   

Open podium 

We hadden laatst ook open podium, het onderwerp was circus. De kinderen hadden een eigen circus rap en lied gemaakt, erg origineel en zeer goed te verstaan! 

2 kinderen van onze klas waren verantwoordelijk voor de presentatie. Ook zorgde een leerling uit onze klas ervoor dat voor elk optreden het podium uitgerust was met de juiste materialen! Zie de foto's.

 

open podium.jpg
op2.jpg

 

----------------------------------------------------------------------------------- 

December 2010 Kerst

We hebben een hele korte periode naar kerst toe, maar 2 weken. Dus maandag 6 december stond er gelijk een kerstboom in de klas. De adventskrans en kaarsen branden elke dag en we zingen uit volle borst de mooie liedjes van Trefwoord. De juffen lezen elke dag de bijbelverhalen voor. Het wordt een mooie tijd.

 kerstboom.jpgplaatje1.jpg

 

December 2010 Sinterklaas

 Het feest van de Sint zit er weer op. Het was een drukke en erg gezellige tijd. We zijn verrast door de Sint en Pieten want zij hadden voor iedereen een kadootje... Erg leuk een boekenlegger en een heel leuk potlood.

schoenkadootje.jpg

Het verstopte kadootje in de brievenbus!

Daar komt de Sint...wachten met zijn allen in de kou en heel hard zingen!

We gingen om half 9 naar buiten, om de Sint en zijn pieten op te wachten. Leuk leuk...en koud!

wachten 1.jpg

En ja daar kwam de sint dan aan..met pieten en...EEN FANFARE BAND, gezellig!

fanfare.jpg fanfare 2.jpg

Wij waren net begonnen met de surprises en wat gebeurde er toen...ja ja

 fanfare4.jpg

Iedereen hard meezingen haha.. 

Surprises

Natuurlijk super spannend, de surprises. We hebben dit jaar ervoor gekozen dat de kinderen niet wisten voor wie ze de surprise maakte...dus er waren allemaal gedichten met nummers. Iets algemener, maar zeker niet minder leuk. Voor de meesten was het dus ook een verrassing, zo leuk! Het onderwerp van de surprises waren sporten die de kinderen graag wilden doen.

De hele week waren er veel zieken maar gelukkig met het sinterklaasfeest was iedereen weer beter.

Het was ontzettend geslaagd en iedereen is verwend.

surprises.jpgsur.jpg

Een greep uit de surprises...heel fijn dat we het lege lokaal naast ons konden gebruiken!

uitpakken.jpg

uitpakken 2.jpg

Het was zeer geslaagd :).

November 2010 Herfstspeurtocht in de tuinen van Heijmanshof

Het was er een prachtige dag voor, koud maar zonning. Lekker op de fiets gingen we naar de Heijmanshof. Een grote tuin waar van alles gezien, gehoord, gevoeld en geroken kan worden. De natuur op zijn best. De kinderen gingen in groepjes met opdrachten aan de slag. Varierend van paddestoelen zoeken, bomen determineren (herkennen), vogels ontdekken, het weer vaststellen en alles leren over egels. Het werd een erg leuke tijd. De kinderen gingen echt super goed aan de slag en ja wat is mooier dan alle verschillende paddestoelen in het echt bekijken, ontdekken welke boom het is en ga zo maar door. Leuk en leerzaam, wat wil je nog meer. Terug gingen we weer lekker fietsen, een iets lager tempo. Moe en tevreden kwamen we weer op school aan. Bedankt ouders, dat jullie mee konden fietsen, daardoor konden wij de natuur ontdekken!

heijmanshof gr 7.jpgheijmanshof gr 7 -2.jpgheijmanshof gr 7 -3.jpgheijmanshof gr 7 -4.jpgheijmanshof gr 7 -5.jpg

Mediatordiploma's voor groep 7

3 keer hebben de kinderen van groep 7 een training gehad in mediator zijn. Dit houdt in dat de leerlingen van groep 7 andere leerlingen kunnen helpen als zij een conflict hebben waar ze samen niet uit kunnen komen. De nieuwe mediatoren doen het echt heel goed en binnenkort gaan ze ook echt kinderen helpen en daar hebben ze erg veel zin in!  Wat een kanjers zijn het ook!!!

 

Oktober 2010  Kinderboekenweek

Dit jaar was het thma van de kinderboekenweek 'illustraties' een prachtig thema om veel mee te kunnen doen. Naast dat de kinderen leerden wat een illustrator was gingen ze vooral zelf aan de slag. Zo tekenden ze heel natuurgetrouw dieren verder na; ze maakte illustraties bij gedichten die ze hadden geschreven; ze bouwden n.a.v. een illustratie een gebouw met Kapla na; ze leerden van alles over de kinderboekenweek via webquest; ze maakten een illustratie met de techniek die Eric Carl in zijn boeken gebruikt; en ze speelden een levend prentenboek, waarbij ze de plaatjes als tableau Vivant (verstild) na speelden. Naast dit alles gingen ze ook bij andere groepen voorlezen. Dat was zo'n succes dat we dat nog wel vaker gaan doen!

Dit alles was te zien met de kinderboekenweektentoonstelling. Waarbij de voorstelling: levend prentenboek echt een succesnummer was. Tot 2 keer toe zat het lokaal afgeladen vol om te kijken en dat was toch heel bijzonder, want zo makkelijk is groep 7 niet te vinden. Maar de kinderen van groep 7 hadden een heel marketingsysteem bedacht en dat werkte!!! Goed gedaan!

 

 

September 2010

Lieve kinderen en ouders van groep 7.

Beetje laat...maar hier het allereerste stukje tekst van onze geweldige eigen klassen website.

Wij als juffen hebben besloten dat het ook wel erg leuk is als de leerlingen zelf ook stukjes op de website zetten. Zo wordt het echt van ons allemaal.

Wij vinden foto's maken geweldig en proberen zoveel mogelijk momenten op de foto vast te leggen zodat wij dit allen kunnen bekijken op deze site. Zijn er nou leuke foto's in omloop van onze klas en zijn ze geschikt voor op de website geef ze dan aan ons dan kunnen we ze er ook op zetten.

Het is bekend dat op de maandag, dinsdag en woensdag juf Bianca les geeft en op de donderdag en vrijdag juf Xiomara.

Juf Irna loopt haar eindstage bij ons. Ze zit in haar laatste jaar en draait zelfstandig de groep; juf Xiomara is haar mentor/coach.

De eerste 3 weken zijn alweer voorbij, wat vliegt de tijd. We moeten allemaal onze draai nog een beetje vinden maar het gaat steeds beter.

De groep is groot en gezellig. Wij vinden beiden dat we een leuke klas hebben en we gaan met heel veel plezier het jaar tegemoet.

plaatje.jpg

De gele pet zetten wij natuurlijk altijd op als we naar school gaan!

groep 7.jpg De brieven!

We sturen brieven naar elkaar. Die verzamelen we in de zelfgemasakte brievenbus en we trekken lootjes naar wie we ze schrijven! Elke week weer spannend.